Portarul care a uimit lumea sportului brazilian refuzând să joace fotbal în Sabat

Adventist-soccer-Sabbath-Jan26-3

Jucătorul anului din Brazilia spune că l-a ales pe Dumnezeu mai presus de cariera sa sportivă.

Carolina Félix, Diviziunea America de Sud

 

Un portar de succes din fotbal a stârnit o adevărată furtună în lumea sportului brazilian anunțând că nu va mai juca în meciurile programate între ora când apune soarele vineri și timpul când apune soarele sâmbăta. Carlos Vítor da Costa Ressurreição, în vârstă de 30 de ani, a fost botezat în Biserica Adventisă de Ziua a Șaptea luna trecută. El le-a spus reporterilor decizia lui cu câteva zile în urmă, producând un val de uimire, simpatie și chiar mânie din partea fanilor și a comentatorilor sportivi care se chinuiau să-i înțeleagă raționamenutul din spatele acestei hotărâri.

Valul de uimire este legat, nu în mică măsură, de faptul că Ressurreição a avut în ultimul an un număr important intervenții salvatoare, iar prestația lui a fost decisivă pentru promovarea Clubul Londrina Esporte din seria C în seria B, liga de bază în Campionatul National de Fotbal al Braziliei. Ressurreição a fost numit jucătorul anului, iar acest titlul i-a adus o ofertă de angajare din partea echipei Chapecoense din grupa A care i-ar fi dublat salariul. Ressurreição a refuzat postul pentru că nu i-ar fi permis să se închine în Sabatul zilei a șaptea așa cum cerea porunca a patra, a scris ziarului Lance!

Adventist-soccer-Sabbath-Jan26-2Mai mult, viitorul lui Ressurreição este incert deoarece anumite meciuri din grupa B se joacă vineri și sâmbăta seara. Echipa lui a anunțat că nu îi va prelungi contractul atunci când se va termina în luna Mai. Dar Ressurreição este ferm în decizia lui afirmând chiar în timpul unei conferințe de presă din 20 Ianuarie că nici “n-ar mai fi jucat fotbal, dacă nu l-ar fi urmat pe Dumnezeu.”

Cu un an înainte de botezul său, spune el, a petrecut patru luni lungi acasă în Salvador, în statul Bahia, fără niciun contract semnat cu vreo echipă. În acest timp soția sa, Gabriela, a fost abordată de o prietenă în timp ce era la coafor și i-a propus să fie partenere într-o afacere care producea genți. Cele două femei și-au creat ulterior propriile mărci și au dezvoltat o afacere care a crescut rapid, spune Ressurreição. “Într-un timp foarte scurt profitul a atins un nivel mult mai mare decât salariul pe care-l aveam la clubul de fotbal”, a spus el. “Acela a fost momentul când am înțeles că Dumnezeu are mai multe posibilități de a avea grijă de familia mea.”

După această înțelegere, Ressurreição a renunțat la temerile pe care le avea în privința neputinței de a câștiga un contract de fotbal și a început un demers pe care l-a numit, “intimitate cu Dumnezeu”. Studiul Bibliei și rugăciunea au devenit activități zilnice în viața lui. “Credința mea nu este bazată pe cuvintele spuse de un pastor sau altceva de genul acesta,” a spus el. “Am studiat Biblia și am ajuns la concluzia că trebuie să cresc din punct de vedere spiritual.”

Pe măsură ce studia, devenea tot mai convins că soacra lui, Tânia Rocha, o Adventistă de ziua a Șaptea, avusese dreptate când i-a spus despre Sabat cu 12 ani în urmă. Botezul lui a avut loc în data de 27 Decembrie.

Adventist-soccer-Sabbath-Jan26-4Timpul de nesiguranța pe care Ressurreição îl are acum de înfruntat poate fi la fel de descurajator ca acela pe care îl avusese de parcurs cu un an în urmă când nu avea un contract de fotbal. Dar el s-a exprimat cu mult calm despre viitor atunci când un reporter l-a întrebat la o conferință de presă dacă era pregătit să aleagă între credința și cariera lui. “Fără nicio îndoială, aleg credința mea”, a spus el. “Mulți alții au venit înaintea mea, dându-mi posibilitatea să aleg.”

Dar el nu stă degeaba. Pe măsură ce timpul trece pentru contractul actual, el a început un grup de studiu biblic împreună cu membrii lui din echipa. “Sunt liniștit pentru că viața mea este în mâinile Domnului,” spune el. “Atâta timp cât vor fi echipe care îmi respectă convingerile, sportul va fi mereu o opțiune pentru mine. Dacă nu, Domnul mi-a arătat deja în trecut că va avea grijă de mine.”

Mărturia lui Ressurreição câștigă admirație unor comentatori sportivi. “Nu sunt religios, dar alegerea lui Vítor m-a impresionat,” a spus Ayrton Baptista Jr., un blogger sportiv pe Globo Esporte, unul dintre cele mai cunoscute website-uri sportive din Brazilia. “Credința lui vorbește cu putere.”

Adventist-soccer-Sabbath-Jan26-1

Sursa: www.adventistreview.org

Traducere: Denisa Rotaru/ Institutul Teologic Adventist