7 beneficii care se întâmplă atunci când nu mai mănânci carne

vegetarian1

de Michelle McMacken, MD

Oamenii recurg la o alimentație bazată pe vegetale din mai multe motive. Printre acestea se numără pierderea în greutate, o stare mai energică, reducerea riscului de boli cardiovasculare, scăderea numărului de pastile pe care la iau… o mulțime de motive importante! Pentru mai multă inspirație iată câteva beneficii la care să te aștepți atunci când ai o alimentație bazată pe vegetale.

 

       1. Vei reduce inflamația din corpul tău

Dacă mănânci carne, brânză și alimente procesate, probabil că ai un grad mare de inflamații în corp. În timp ce inflamațiile pe termen scurt (cum ar fi după o rană) sunt normale și necesare, inflamațiile care durează luni sau ani nu sunt. S-a observat că inflamațiile cronice pot cauza dezvoltarea aterosclerozei, atacurilor de cord, atacurilor vasculare cerebrale, diabetului, și a bolilor autoimune, printre alte stări.

În paralel, dietele bazate pe vegetale sunt anti-inflamatori naturali, pentru că au conținut mare de fibre, antioxidanți și alți fito nutrienți și un conținut mai mic de declanșatori de inflamare, cum ar fi grăsimile saturate și endotoxinele (toxine eliberate de bacteria găsită în mod frecvent în hrana de origine animală). Studiile au arătat că oamenii care adoptă o alimentație vegetariană își pot micșora dramatic nivelul de proteină C reactivă (CRP), un indicator al inflamației din corp.

 

       2. Nivelul colesterolului din sângele tău va scădea dramatic

Colesterolul ridicat din sânge este un factor de risc cheie pentru bolile de inică și atacul cerebral, doi dintre asasinii principali din Statele Unite ale Americii. Grăsimile saturate- găsite în principal în carne, carne de pasăre, brânză și ale produse animale – sunt un excitator major al nivelului de colesterol din sânge. Colesterolul din mâncare are de asemenea un rol în acest sens.

Studiile arată în mod consecvent că atunci când oamenii consumă hrană vegetariană nivelul colesterolului din sânge scade cu până la 35%. În multe cazuri, descreșterea este egală cu cea observată în timpul terapiei medicamentoase – cu multe efecte secundare pozitive! Oamenii care solicită scăderea nivelului de colesterol cu ajutorul medicamentlor, pot reduce nivelul de colesterol și riscul cardiovascular adoptând o dietă vegetariană.

Alimentația bazată în întregime pe vegetale scade colesterolul din sânge pentru că aceasta este foarte săracă în grăsimi saturate și conține zero colesterol. În plus, dietele vegetariene sunt bogate în fibre, care reduc adițional nivelul de colesterol din sânge. A fost dovedit că și consumul de soia joacă un rol în scăderea colesterolului, pentru cei care aleg să o includă în alimentație.

 

        3. Îți vei reface microbiomul

Miliardele de microorganisme care trăiesc în corpul nostru, sunt numite în mod colectiv microbiom. Din ce în ce mai mult, aceste microorganisme sunt recunoscute ca fiind cruciale pentru sănătatea noastră generală: nu numai că ne ajută să ne digerăm măncarea, dar produc și nutrineți decisivi, ne antrenează sistemul imunitar, pornesc și opresc genele, păstrează țesutul organelor interne sănătos și ne ajută să ne protejăm de cancer. De asemenea, studiile au arătat că joacă un rol și în obezitate, diabet, ateroscleroză, boli autoimune, boala imflamării intestinelor și apariția bolilor de ficat.

Mâncarea vegetariană ne ajută să ne formăm un microbiom intestinal sănătos. Fibrele din mâncarea vegetală încurajează creșterea bacteriilor prietenoase din intestinele noastre. Pe de altă parte, alimentația săracă în fibre (cum ar fi cea bogată în produse lactate, ouă și carne) pot favoriza creșterea bacteriilor care răspândesc boli. Studii de referință au arătat că atunci când omnivorii consumă colină sau carnitină (găsită în carne, carne de pasăre, fructe de mare, ouă și produse lactate) bacteriile intestinale produc o substanță care este transformată de ficatul nostru într-un produs toxic numit TMAO (oxid de trimetilamina). Oxidul de trimetilamina conduce la înrăutățirea plăcilor de colesterol din vasele de sânge și crește riscul producerii unui stop cardiac sau accident vascular cerebral.

Interesant este faptul că oamenii care au o dietă vegetariană produc mai puțin sau deloc TMAO după o masă ce conține carne, pentru că au un microbiom intestinal total diferit. Interesant este faptul că durează doar câteva zile ca modelele bacteriale să se modifice, ceea ce înseamnă că beneficiile unei alimentații vegetariene nu se lasă mult așteptate!

 

         4. Vei modifica funcționalitatea genelor tale

Oamenii de știință au făcut uimitoarea descoperire că factorii de mediu și cei ai stilului de viață pot modifica modul de funcționare al genelor. Spre exemplu, antioxidanții și alți nutrienți pe care îi mâncăm din alimentele vegetale pot schimba în întregime funcționarea genelor pentru a optimiza modul în care celulele repară ADN-ul bolnav. Cercetările au arătat de asemenea că schimbările în stilul de viață, incluzând dietele vegetariene, au micșorat modul de funcționare al genelor canceroase la bărbații cu un risc scăzut de cancer de prostată. Am văzut cum o dietă vegetală alături de alte schimbări ale stilului de viață ne pot lungi telomerii – învelișul de la capătul cromozomilor care ne ajută să ne păstrăm ADN-ul stabil. Aceasta ar putea însemna că celulele și țesuturile noastre îmbătrânesc mai încet, deoarece telomerii (http://www.sfatulmedicului.ro/Varsta-a-treia/telomerii-din-adn-posibil-elixir-al-tineretii-fara-batranete_13317) mai scurtați sunt asociați cu îmbătrânirea și moartea timpurie.

 

       5. Îți vei reduce dramatic șansele de a avea diabet zaharat de tip 2

Aproximativ 38% dintre americani au prediabet – un precursor al diabetului de tip 2. A fost demonstrat în numeroase studii că proteina animală, în special cea din carnea roșie procesată, crește riscul producerii diabetului de tip 2. În rândul populației Adventiste, cei care au cu o alimentație mixtă au risc de două ori mai mare de a face diabet, în comparație cu veganii, luându-se în considerare și diferențele în ceea ce privește greutatea corporală. De fapt, în cadrul acestei populații, consumul de carne o dată sau de mai multe ori pe săptămână pentru o perioadă mai mare de 17 ani, crește riscul de a face diabet cu 74%. De asemenea, în studiul Health Professionals Follow-up și în studiul Nurses Health, creșterea consumului de carne roșie cu mai mult de o jumătate de porție pe zi a fost asociat cu creșterea riscului de a face diabet în decursul a patru ani cu până la 48%.

De ce ar favoriza consumul de carne diabetul de tip 2? Din câteva motive: grăsimea animală, fierul provenit din carnea animalelor și nitranții anticoagulanți din carne care pot deteriora celulele pancreatice, pot înrăutăți inflamarea, pot influența creșterea în greutate și pot împiedica modul în care acționează insulina.

Renunțând la carnea din farfuria ta și adoptând o alimentație în întregime bazată pe vegetale îți vei diminua dramatic șansele de a avea diabet de tip 2. Acest lucru este valabil mai ales dacă mănânci cereale integrale, care ne protejează împotriva diabetului de tip 2. Ai citit bine: carbohidrații chiar te protajează împotriva diabetului! De asemenea, o dietă vegetariană îți poate ameliora sau regresa diabetul în cazul în care ai fost deja diagnosticat.

 

       6. Vei primi cantitatea optimă și tipul potrivit de proteine

Majoritatea celor din Statele Unite care nu au o alimentație vegetariană își iau zilnic aproape dublu cantitatea de proteine necesară, iar aceasta vine în special din surse animale.

Contrar percepției oamenilor, excesul de proteine nu ne face mai puternici sau mai slabi. Proteinele în exces sunt depozitate ca grăsimi sau sunt transformate în reziduuri, iar proteina animală este o cauză principală a creșterii în greutate, a bolilor de inimă, a diabetului, a inflamațiilor și a cancerului.

Pe de altă parte, proteina găsită în mănacrea în întregime vegetală ne protejează de multe boli cronice. Nu este nevoie să calculăm consumul de proteine sau să folosim suplimente proteice atunci când avem o dietă vegetariană. Dacă îți satisfaci necesarul caloric zilnic, vei primi o mulțime de proteine. Cei mai longevivi oameni de pe Pământ, cei care trăiesc în Zonele Albastre (Blue Zone), își iau aproximativ 10% din calorii din proteine în comparație cu cei din Statele Unite unde procentul este de 15-20%.

 

         7. Vei avea un impact major asupra sănătății de pe planeta noastră și asupra locuitorilor acesteia

Creșterea animalelor este extrem de nocivă pentru planetă. Este cel mai mare contribuabil la emisiile care favorizează efectul de seră fiind de asemenea o cauză principală a consumului de apă și resurse, a defrișărilor, a distrugerii faunei și a dispariției speciilor. În Statale Unite este nevoie de aproximativ 7570 litri de apă pentru a se produce numai 0,45 grame carne de vită. Oceanele noastre devin rapid secate de pește. Se estimează că oceanele ar putea rămâne fără pește prin 2048. Sistemul alimentar curent, bazat pe producția de carne și produse lactate, contribuie de asemenea la înfometarea mondială – majoritatea culturilor care cresc peste tot în lume, se îndreaptă mai mult spre hrănirea cirezilor de vite decât spre hrănirea oamenilor.

Într-o egală măsură, animalele crescute pentru consum sunt ființe conștiente care suferă, fie că sunt crescute în ferme de producție industrială, fie în ferme etichetate ca umane. O dietă vegetală ne ajută să avem o viață mult mai plină de compasiune. La urma urmei, a fi sănătos nu depinde doar de mâncarea pe care o consumăm; depinde și de conștiința noastră – de realizarea faptului că alegerile noastre afectează planeta și pe cei cu care o împărțim.

Ești gata să începi?

 

Sursa: Forks over Knives

Traducere: Denisa Rotaru

Sursa imagine: http://www.thegoodshoppingguide.com/wp-content/uploads/2013/03/vegetarian1.jpg