Convenția națională adventistă de asistență și misiune socială Universitatea Adventus 28-29 martie 2025

În sabatul din 28-29 martie 2025 Universitatea Adventus și Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, în colaborare cu ADRA România au organizat a noua Convenție Națională Adventistă de Asistență și Misiune Socială. Întâlnirile s-au desfășurat sub titlul „Dumnezeu ascultă și răspunde!” și au avut ca motto textul biblic „Căci Domnul ascultă pe cei în nevoie…” (Psalmii 69:33) La eveniment au participat asistenți sociali membri ai Bisericii Adventiste și persoane care coordonează sau lucrează în proiecte sociale (ADRA, ASUP, centre de zi sau de noapte, proiecte în penitenciare sau pentru oamenii străzii, persoane cu dizabilități, copii care se confruntă cu dificultăți financiare etc). De asemenea, la acest eveniment au fost prezenți pastorii Robert Georgescu, directorul ADRA România, George Uba, vicepreședinte Asociația „Ridică-te și umblă”, Bogdan Plătică, directorul departamentului Școala de sabat și lucrarea personală la Conferința Muntenia și alți invitați.

Evenimentul a început vineri seara cu prezentări de proiecte din partea ADRA România (Gabriela Istrate – Ferestre spre viitor) a „Centrului Misionar Emanuel – Giurgiu” (Titu Ghejan) și a Asociației Serviciul Umanitar pentru Penitenciare, Filiala Moldova (Mihai Muscălița). Programul de vineri seara s-a încheiat cu un devoțional care a avut titlul: „Orice faptă bună – munca ta și lucrarea lui Dumnezeu”, prezentat de pastorul Bogdan Plătică.

În deschiderea programului de sâmbătă dimineață a fost un moment devoțional în care pastorul Willy Cotruță i-a provocat pe cei prezenți să răspundă la întrebarea: „Cine ești?”, iar la finalul prezentării mai multe persoane au fost invitate să se roage. Apoi, a urmat un timp în care s-au prezentat mai multe proiecte de misiune cu impact social desfășurate de studenții Universității Adventus atât în țară cât și în străinătate. Într-o scurtă expunere pastorul Laurențiu Nistor, profesor de misiologie, a adus în atenție impactul pe termen lung al proiectelor misionare din Malawi și alte țări, iar Andreea Epistatu, studentă în anul III la programul de studii Teologie adventistă pastorală a prezentat mai mult multe proiecte în care au fost implicați studenții Universității Adventus și elevii Școlii Postliceale Sanitare „Dr. Luca” din Cernica în București și județul Ilfov. Tot la acest moment, Gheorge Aroiu a vorbit despre mai multe proiecte organizate în penitenciarele din zona Muntenia și a mulțumit tinerilor din campus care sunt implicați în aceste activități ca voluntari ASUP. Prima parte a programului de dimineață s-a încheiat cu un studiu biblic pe grupe care a avut ca temă de discuție parabola samariteanului milos (Luca 10:25-37). Dezbaterile au fost coordonate de pastorul George Uba, iar cei prezenți au fost invitați să găsească răspunsuri care au relevanță în prezent la mai multe întrebări, dintre care amintim: (1) Ce condiții trebuie să îndeplinească un om pentru a fi ajutat? (2) Care a fost dificultatea preotului și a levitului de a interveni în salvarea celui căzut în mijlocul drumului? (4) Ce greșeli capitale au avut cei doi lideri religioși? (4) În ce constă ascendentul spiritual al samariteanului?

Programul de sâmbătă dimineață s-a încheiat cu un alt moment de închinare în care au fost prezentate proiecte desfășurate de ADRA România (Robert Georgescu), Social cu sens (Naomi Zuică), Asociația „Sansa Ta” (Gabriel Ciobotaru) și Fundația Alinare (Diana Mârzac). După mai multe momente muzicale a urmat o povestire pentru copii și predica pastorului George Uba: „Ascultă mai mult decât spunem, ajută mai mult decât cerem.”

În partea a doua a zilei a fost organizată o întâlnire de lucru în echipă pentru cunoaștere și evaluare a posibilităților și oportunităților care pot aduce perspective noi și mai eficiente în proiectele de misiune care au în atenție cu prioritate categoriile sociale vulnerabile. Toți cei prezenți în acesta ocazie au recunoscut importanța acestui moment și au constatat cu tristețe că timpul alocat unei astfel de activități este prea scurt. În final, programul s-a încheiat cu un ultim moment de prezentare al proiectelor: „Casa Iosif” (Cristian Dumitrescu), ADRA România ( Alina Bordaș și Casa ADRA – George Mitroi) și „Casa luminii Radovanu” (Elena Enache și Lavinia Collins). De asemenea, aceste prezentări au fost completate de proiectele în care sunt implicați și asistenții sociali Onțanul Iuliana, Drăgoi Silvica și Vasile Liță. Ocaziile de sabat au fost mult îmbunătățite prin momentele muzicale oferite de mai mulți tineri din campus și poeziile recitate de studenții Rebeca Zeca, George Rad și Andy Marin.

Participanții la acest program au apreciat momentele de închinare, ocaziile deosebite pentru comunicare și oportunitățile deosebite pentru a învăță unii de la alții cum pot să organizeze și să desfășoare cu mai mare impact proiecte sociale care îi ajută pe oameni să-L cunoască mai bine pe Dumnezeu. Multe mulțumiri participanților și toate aprecierile echipei care a organizat acest eveniment. După această experiență frumoasă rămân amintiri memorabile și așteptări mari pentru ediția de anul viitor.