Centenarul Universității Adventus din Cernica (I) – Program Stupini 13-14 octombrie 2023

Centenarul Universității Adventus din Cernica (I)

Program Stupini 13-14 octombrie 2023

În Sabatul din 13-14 octombrie 2023 Universitatea Adventus din Cernica a organizat împreună cu Uniunea de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România, Asociația pastorilor pensionari și Casa de pensii a Bisericii Adventiste primul eveniment din cadrul Centenarului programat în anul universitar 2023-2024. Întâlnirea s-a desfășurat sub titlul generic: „Origini și perspective” și a avut un caracter comemorativ și de recunoștință față de Dumnezeu prin evocarea unor experiențe și a unor persoane care au marcat evoluția Universității Adventus și a educației adventiste din România, dar totodată a avut în atenție și actualizarea misiunii educației adventiste în noul context istoric și a perspectivei viitoare.

Dincolo de tristețea că încă nu am trăit evenimentul revenirii Mântuitorului nostru, considerăm că este un mare har să fim parte a acestui moment istoric în care să putem privi înapoi la parcursul pe care l-a avut prima școală de teologie adventistă în perioada Focșani (1924-1926), Diciosânmartin (1926-1931) și Stupini (1931-1942 și 1945-1949). Decizia de a avea un eveniment în cadrul Centenarului încă din această toamnă a fost motivată de faptul să pregătirile pentru deschiderea școlii de la Focșani au început în toamna anului 1923, iar primul grup de elevi au fost înscriși în primăvara anului 1924.

Programul de la Stupini a început vineri seara sub titlul „Istorie și exemplu”, iar invitații și materialele video prezentate au avut în atenție momente istorice, persoane și situații inspiratoare care arată spre prezența divină, devotamentul și preocuparea celor care au frecventat școala în această perioadă. Ocazia de închinarea a fost moderată de pastorul Iosif Diaconu și i-a avut ca invitați pe pastorul Valeriu Petrescu (a vorbit despre tatăl său, elev al școlilor de la Focșani și Diciosânmartin), pastorul Ioan Pârcălab (a prezentat istoricul școlii de la Diciosânmartin), Dan Constantinescu (a vorbit despre bunicul său care a fost absolvent al școlii de la Diciosânmartin), alături de o prezentarea video înregistrată cu pastorul Apostol Chelbegean, absolvent al școlii de la Stupini. Pastorul Viorel Roșca, unul dintre cei mai în vârstă absolvenți de la Stupini (96 ani – promoția 1949) a avut un discurs impresionant despre timpul petrecut în școala de la Stupini, relațiile dintre elevi sau dintre elevi și profesori. În cadrul programul de vineri seara, ca de altfel și sâmbătă după-amiază s-a citit câte un text trimis de Mircea Diaconescu, fiul unuia dintre directorii de la Stupini, Victor Diaconescu.

Sâmbătă dimineață programul s-a desfășurat sub titlul „Consacrare și slujire” și a fost coordonat de capelanul Universității Adventus. Întâlnirile au început la ora 8.30 cu o oră de rugăciune la care au fost două momente devoționale prezentate de pastorii Viorel Roșca și George Șchiopu, iar apoi au continuat cu timpul pentru Școala de Sabat. Momentul a fost organizat de pastorul Adrian Petre care i-a avut ca invitați pe pastorii Viorel Roșca și Valeriu Petrescu cu care a discutat despre Școala de Sabat din perioada de început a școlii de teologie adventistă din România, iar la final pastorul Iosif Suciu a prezentat „minutele misionare”.

De la ora 11.00 a fost un serviciu divin în care au fost două mesaje biblice care au avut în intenție să cuprindă trecutul și viitorul misiunii Universității Adventus și a educației adventiste. Titlul predicii pastorului Emilian Niculescu a fost „Podul de aur dintre generații”, iar pasajul biblic ales a fost cel din Psalmii 78:3-7, apoi pastorul Laurențiu Moț (rectorul Universității Adventus) a ales pasajul din Geneza 17:1 și a avut ca titlu pentru predică „Înainte cu Dumnezeul Atotputernic”. Dar, momentul cel mai important al dimineții și al Sabatului la acest eveniment a fost între cele două prezentări, când cel mai în vârstă absolvent de la Stupini prezent la eveniment i-a oferit în mod simbolic Biblia fratelui P. Paulini (Biblie primită de la Arthur Daniels) celui mai tânăr student la teologie de la Cernica, Andy Roșu. Acest moment s-a dorit a fi un gest de „reparație morală” pentru a reconfirma parcursul școlii de teologie adventistă între Stupini-Brașov și București-Cernica, deoarece nu avut loc un astfel de eveniment până acum după redobândirea proprietății de la Stupini în anul 1988. Tot în cadrul acestui moment, pastorul Lazar Forrai a făcut o rugăciune de mulțumire pentru tot ceea ce Dumnezeu a oferit prin cei care au slujit în trecut și a cerut binecuvântarea Marelui Învățător peste toți cei care sunt acum sau vor fi implicați în lucrarea de misiune prin educație adventistă până la revenirea Mântuitorului.

Programul de după amiază a avut ca titlul „Misiune, impact și perspective” și a fost moderat de pastorul Emanuel Sălăgean. În cadrul întâlnirii au fost mai multe intervenții care au avut în vedere modul în care Dumnezeu a ocrotit acest loc în perioada când acesta a fost luat Bisericii, misiunea școlii de la Stupini, impactul pe care aceasta l-a avut asupra membrilor bisericii sau pentru societate și perspectivele pe care aceasta le-a deschis pentru țara noastră și misiunea externă. Pastorul Emilian Niculescu a povestit o istorie impresionantă relatată de Constantin Pascariu, fost administrator la școala de la Stupini, iar pastorul Beniamin Roșca s-a referit la mai multe evenimente care au avut în vedere confiscarea școlii de la Stupini în cele două ocazii, 1942 și 1949. Pastorii Toader Brândzănic și Laurențiu Nistor au adus în atenție misiunea și lucrarea pastorală ale absolvenților școlii de la Stupini în Basarabia și în alte locuri din lume, unul dintre aceștia fiind Constantin Tolici, primul misionar român absolvent al școlii de la Stupini. Paul Bucur, comandat în cadrul unei unități de jandarmi care și-a avut sediul chiar în campusul de la Stupini înainte de retrocedare, a relatat mai multe situații care s-au întâmplat în acel loc și trăirile pe care el le-a avut. Concluzia lui: „ce binecuvântează Dumnezeu, rămâne binecuvântat pe vecie!” În a doua parte a programului, pastorul Lazar Forrai a vorbit despre situația locului după retrocedare și eforturile mari care s-au făcut din partea membrilor și ale colportorilor pentru ca totul să poată fi din nou funcțional. Ultimele trei momente înainte de final au fost prezentarea pastorului Eugen Chirileanu (Director Dep. Educație, Uniunea de Conferințe), care a vorbit despre educația adventistă după Stupini, devoționalul și rugăciunea de consacrare prezentate de pastorul Georgel Pîrlitu (Secretarul Executiv al Uniunii de Conferințe). Ca o exprimare a convingerii că Dumnezeu a fost și va fi alături de poporul Lui și mai ales de cei care doresc să împlinească misiunea prin educația adventistă, toți cei prezenți au cântat pentru încheiere imnul: „Mergem înainte Domnul e cu noi”, după care a urmat rugăciunea de final și cântarea de cor „Hrist revine” interpretată corul Universității Adventus și Corul Alumni format din pastori pensionari, soțiile lor și alți foști angajați ai bisericii.

În final, trebuie menționat că în această ocazie a fost organizată în holul central al clădirii de la Stupini o expoziție de tablouri care prezintă persoane, clădiri, locuri, evenimente și diverse informații despre istoria școlilor de la Focșani, Diciosânmărtin și Stupini. Ne rugăm ca mesajul tablourilor expuse să vorbească în prezent și generațiilor care vor urma despre „minunile Lui” (Psalmii 105:2) în favoarea educației adventiste din România și să inspire credință și curaj pentru că „nu avem nimic a ne teme de viitor, afară numai dacă vom uita calea pe care ne-a condus Dumnezeu.” (Ellen G. White)

Toate programele de sabat pot fi vizionate la adresele de mai jos:

Vineri seara: https://youtube.com/live/nWd29x84ItY?feature=share

Sâmbătă dimineață – ora de rugăciune: https://youtube.com/live/iMtipcEExSA?feature=share

Sâmbătă dimineață – Școala de sabat: https://youtube.com/live/mpC0JhhiE3k?feature=share

Sâmbătă dimineață – ora 11.00: https://youtube.com/live/PS0qqShhb_8?feature=share

Sâmbătă după-amiază: https://youtube.com/live/4IqF8gB0cXI?feature=share