În perioada 18-22 noiembrie un grup de studenți de la Universitatea Adventus, programul de studii Teologie adventistă pastorală, însoțiți de un profesor, au participat în Germania 🇩🇪, prin Programul Erasmus+, la cursul intensiv: “Training for Church Planting in the Secular and Post Modern Europe 2024-2025” (Instruire pentru plantarea de biserici în Europa seculară și postmodernă 2024-2025). Evenimentul a fost organizat de Divizia Inter-Europeană, Departamentul Adventist Mission, în colaborare cu Andrews University și GC CSPM (Global Mission Center for Secular and Post-Christian Mission / Centrul mondial de misiune pentru contexte seculare și post-creștine).
Participanții la acest program de formare au dobândit competențe în domeniul plantării de biserici, au dezvoltat strategii pentru abordarea contextului european actual și au stabilit conexiuni cu alți participanți din diverse țări europene prin participarea la sesiuni practice și teoretice. De asemenea, cei prezenți la aceste întâlniri de formare au explorat metode inovatoare de misiune în context secular.
„A fost un complex de trăiri. De la aventura unui drum cu colegii de clasă din estul până în vestul Europei, la plimbarea prin zăpada din Herne și până la masa de prânz cu profesorii acestui eveniment, experiența Erasmus+ în cadrul acestui proiect a fost neașteptată. A fost acel tip de surprindere plăcută și neașteptată care, într-un final, face ca amintirile să se sedimenteze. Luni stăteam pe o bancă în Domul din Köln, marți încercam să înțeleg mentalitatea consumeristă a lumii seculare și post-creștine, iar vineri la trei dimineața răzbeam cu „sania” prin zăpada de pe un drum național de lângă Budapesta. Discuțiile cu oamenii adunați acolo cu același scop te făceau atât să dorești ceea ce ei trăiesc în slujire, cât și să apreciezi mai mult ce ai acasă. Trăiri complexe, dar care te pun pe gânduri cu privire la ce noutăți ai mai putea experimenta într-o nouă călătorie educațională” (Aurel Vișovan, student Teologie adventistă pastorală, anul IV).
„Am apreciat foarte mult organizarea acestui eveniment, care a reunit specialiști în misiunea creștină în contexte seculare și postmoderne printr-un parteneriat tripartit care implică Departamentul de Misiune Adventistă al Diviziei Inter-Europene a Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Universitatea Andrews și Centrul Global de Misiune pentru Misiune Seculară și Post-Creștină. A fost un privilegiu să ne conectăm cu alți specialiști care au o vastă experiență europeană din universitățile partenere. Conferința a reunit cu succes un grup divers de participanți, inclusiv practicieni vizionari și cercetători cu experiență, lideri în cadrul organizației bisericii, dar și persoane care se află la începutul acestui drum. Aceasta a fost o excelentă ocazie pentru studenți să cunoască cum va fi în viitor mediul lor de lucru, întrucât în cadrul conferinței au participat și absolvenți ai Universității Adventus care sunt deja angajați în activitatea bisericii. Evenimentul a reflectat un larg interes european: au fost peste 70 de participanți din 11 țări și a pornit un dialog fertil privind provocările și evoluțiile recente ale misiunii creștine în medii puternic secularizate, post-creștine.
De asemenea, a fost acordată atenție și fenomenului migrațional și am fost încurajați, totodată, de rezultatele extraordinare obținute în eforturile misionare locale, de exemplele de revitalizarea a bisericilor germane indigene, cât și convertirea minorităților cu origine necreștine din afara spațiului european – o dovadă a impactului în creștere al unei orientări creștine recontextualizate. Fiind primul dintr-o serie de conferințe dedicate plantării de biserici în context european, acest eveniment a pus o bază solidă pentru crearea unei rețele de bune practici. Astfel de inițiative sunt esențiale pentru abordarea erodării bazei culturale iudeo-creștine, a erodării identității creștine în rândul populației și a scăderii relevanței misiunii bisericii.
Unul dintre punctele culminante a fost oportunitatea de a explora proiecte de pionierat în plantarea de biserici în spații seculare, care promit perspective semnificative pentru eforturile viitoare. Proiecte notabile din Bulgaria și Republica Cehă au demonstrat deja creștere și expansiune și prezintă modele care merită cercetare în vederea potențialului lor de replicare contextualizată. Totodată, abordarea fenomenului migrației în contextul misiunii creștine contemporane ne-a prilejuit și cunoașterea progresului misiunii creștine între imigranții de origini musulmane.
Conferința a abordat, de asemenea, probleme contemporane, cum ar fi impactul migrației în misiunea și slujirea în cadrul bisericii. Discuțiile au oferit o perspectivă valoroasă asupra progresului în rândul imigranților de origine musulmană, subliniind în același timp necesitatea unei îngrijiri pastorale specializate pentru minoritatea rromă în creștere în occident – un domeniu în care experiența României a fost solicitată pentru ameliorarea provocărilor asistențe pastorale a acestora și integrării lor în contextele bisericilor occidentale. Calitatea organizatorică evenimentul a oscilat între sub-optimal și mediu în privința condițiilor de lucru, de întâlnire și cazare, dar din motive independente de organizatori. Însă conținutul prezentărilor, al atelierelor de lucru și al conexiunilor realizate au eclipsat tot ceea ce poate fi îmbunătățit pe viitor.” (Laurențiu Nistor, cadru didactic Teologie Adventistă Pastorală, Misiologie și Teologie și misiologie pratică).
Această primă ocazie de instruire a studenților în acest domeniu reprezintă modulul introductiv pentru următoarele întâlniri din serie, unde participanții vor aprofunda și dezvolta mai departe cunoștințele și abilitățile dobândite.