Conferința științifică internațională duplex – Institutul Teologic Adventist și Universitatea Oxford Brooks

În zilele de 18 și 19 mai a avut loc în cadrul Institutului Teologic Adventist din Cernica sesiunea anuală de comunicări științifice. Pentru prima dată, în acest an, evenimentul a avut un caracter internațional pentru că a fost organizat în sistem duplex în colaborare cu Universitatea Oxford Brookes. Titlul generic al acestui eveniment a fost Perspective asupra ființei umane și societății iar temele prezentate au fost structurate în patru secțiuni: (1) Teologie și religie, (2) Științele umaniste, ajutor pentru învățare și societate, (3) Științele sociale în cercetare și educație și (4) o sesiune de prezentări pentru studenți, masteranzi și doctoranzi.

Evenimentul s-a bucurat de o largă participare, iar lucrările prezentate au fost apreciate atât pentru calitatea informațiilor cât și pentru relevanța temelor de cercetare. Din partea prestigioasei universități britanice am avut onoarea să îl avem invitat pe profesorul Roger Ramsbottom. Prezentarea sa a pus accent pe importanța unui stil de viață sănătos, echilibrat și orientat spre susținerea valorilor.

Influența perioadei orale transgeneraționale a patriarhilor în societatea contemporană, Salvarea ființei umane pentru o nouă societate – Modelul cosmic plenar soteriologic sau Valorile psihologice și limitele iertării sunt doar câteva dintre titlurile lucrărilor prezentate. La sfârșitul întâlnirii, atât organizatorii cât și participanții și-au exprimat mulțumirea și aprecierea pentru reușita acestui eveniment.

“Consider că evenimentul a fost important pentru întreaga comunitate academică socio-umanistă din România, dar mai ales pentru cea teologică. Lucrările și discuțiile conferinței au adus un plus de valoare actului științific din cadrul Institutului Teologic Adventist. Evenimentul a fost remarcabil și prin prisma faptului că s-a reușit susținerea online a anumitor lucrări cuprinse în programul conferinței. Dar cel mai important este faptul că evenimentul a fost o încununare a eforturilor unei echipe de oameni minunați – profesori, personal administrativ și studenți ITA într-o atitudine de slujire și recunoștință față de Dumnezeu. Anul acesta am văzut că se poate, anii viitori ne vom concentra eforturile pentru a performa cât mai bine.” (Conf. univ. dr. Brîndușa Covaci, Prorector, Institutul Teologic Adventist)

“Dorința noastră a fost să așezăm împreună nu doar domenii apropiate de cercetare, ci și două școli diferite, două tradiții de interpretare diferite. A fost o tematică generoasă care a putut aduce laolaltă mai multe discipline și perspective. În domeniul teologiei, de care eu răspund, au fost prezentate lucrări atât din domeniul Noului Testament cât și din Vechiul Testament, dar au fost și subiecte din zona lingvistică. S-a realizat o unire fericită care a susținut tema conferinței și cred că evenimente ca acesta trebuie să se întâmple pe viitor din ce în ce mai mult.” (Lect. univ. dr. Laurențiu Moț, decan Institutul Teologic Adventist)

„Chiar sunt impresionat de calitatea prezentărilor, atât din partea colegilor cât și din cea a studenților, dar și pentru faptul că a fost o premieră în relație cu cei de la Oxford. Am putut ca prin Skype să ne urmărim unii pe alții și pe colegul nostru Daniel Olariu care studiază la Ierusalim. A fost o sesiune de comunicări științifice cu participare internațională dar cu centrul la Cernica. O altă apreciere aș avea și față de faptul că la secțiunea teologie tema apropierii revenirii Domnului Isus Hristos a fost prezentată de mai mulți cercetători sub diferite aspecte.” (Florin Lăiu, Institutul Teologic Adventist)

„La fel ca anul trecut, am reușit și în acest an să particip la această sesiune de comunicări științifice și pot să spun că au fost teme foarte interesante pentru domeniul pedagogiei. Personal am fost foarte impresionată de prezentarea doamnei doctorand Gianina Petre Integrarea valorilor creștine în procesul de învățare. Cu siguranță că voi încerca și eu să fac asta în viitor.” (Denisa Rotaru, studentă anul II, Pedagogia învățământului primar și preșcolar)

Următoarea sesiune internațională de comunicări științifice va fi programată în calendarul anului universitar 2017 – 2018. Lucrările prezentate la evenimentul din acest an vor fi publicate în numerele viitoare ale revistelor Theorema și Symposion, publicații ale Institutului Teologic Adventist.