Centenarul Universității Adventus la Cernica, 31 mai‒1 iunie 2024

În Sabatul din 31 mai ‒1 iunie 2024 a avut loc în Campusul Adventist din Cernica al doilea moment aniversar care marchează împlinirea a 100 de ani de la înființarea Universității Adventus, prima ocazie publică fiind organizată la Stupini în 14 octombrie 2023. La evenimentul pregătit la Cernica au participat absolvenți, studenți, angajați, prieteni sau rude ale celor care fac parte din familia campusului, persoane ale căror drumuri în viață s-au intersectat cu instituția de învățământ universitar a Bisericii Adventiste din România, precum și numeroși invitați care au reprezentat Instituțiile Bisericii la nivelurile de Divizie, Uniune și Conferințe, dar au fost prezenți și reprezentanți ai instituțiilor de stat la nivel național și local. Nu au lipsit nici invitații care au avut un mesaj din partea instituțiilor universitare de teologie, fiind reprezentată atât biserica majoritară, cât și mai multe biserici protestante.

 

Prin tot ce s-a prezentat a fost oferită o jertfă de recunoștința față de Dumnezeu prin evocarea unor experiențe și amintirea unor persoane care au marcat evoluția școlii noastre și a educației adventiste din România. Dar, totodată s-a dorit actualizarea misiunii adventiste prin educație în noul context istoric și al perspectivei viitoare. De aceea, programul sabatului a avut trei momente de închinare – în care Universitatea Adventus s-a văzut din perspectiva trecutului, a prezentului și a viitorului – unul vineri seara (RETROSPECTIVĂ), al doilea sâmbătă dimineață (IDENTITATE), iar al treilea sâmbătă după-amiază (ANGAJAMENT).

 

În timpul programului de vineri seara au fost prezentate mai multe informații din istoria școlii în perioada cât aceasta a funcționat în București, dar s-au amintit și situații din primii ani după ce s-a deschis Campusul Universitar de la Cernica. Pastorul George Șchiopu, capelanul Universității, a moderat o discuție la care au fost invitați mai mulți profesori actuali sau pensionați (Elena Petrescu, Steliana Sandu, Traian Aldea, Gabriel Ban, Florin Lăiu, Daniel Nae, Gheorghe Modoran și Virgiliu Peicu) care au vorbit despre timpul când au predat și în care au fost studenți în „școala bisericii”. În timpul acestui program a fost citit și un mesaj de urare din partea fratelui Mircea Diaconescu. Un moment inedit al serii a fost atunci când mai mulți studenți le-au adresat celor din față mai multe întrebări despre experiența lor ca studenți și profesori la Universitatea Adventus.

 

Programul din sabat dimineață a început la ora 10.00, a fost structurat în două părți și a fost coordonat de pastorul Laurențiu Moț, Rectorul Universității Adventus. Mai întâi au fost evocate momentele cele mai importante ale istoriei școlii, iar apoi a fost lansat volumul monografic „Urme” care prezintă istoria Universității Adventus de la început și până în prezent. Acest volum a fost coordonat și scris în mare parte de pastorul Iosif Diaconu, dar și cu ajutorul fraților pastori Leonida Ghioaldă și Beniamin Roșca.

 

În a doua parte a dimineții, începând cu ora 11.00, a fost un timp al mesajelor din partea a mai mulți invitați de la instituții de stat naționale, județene și locale, precum și reprezentanți de la școli de teologie din mediul universitar. Pentru început au fost prezentate mesaje din partea Ministerului Educației, a Secretariatul de Stat pentru Culte, a Prefecturii Județului Ilfov, a Patriarhiei Române, a Cultului Musulman din România și a Primăriei comunei Cernica. Apoi au urmat mesaje din partea invitaților care au reprezentat Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul”, Institutul Teologic Baptist, Institutul Teologic Penticostal și Institutul Teologic Creștin după Evanghelie „Timotheus”.

Totodată, cei prezenți au putut urmări și trei mesaje video trimise de către pastorii Adrian Bocăneanu, Președintele Uniunii de Conferințe în perioada 1995-2005 și profesor la programul de Teologie adventistă pastorală, Adalbert Orban, Directorul școlii în perioada 1990-1992 și mulți ani profesor de Teologie sistematică și Alexandru Breja, Președintele Institutului Teologic Adventist în perioada 1996-1998 și pentru mulți ani profesor de Vechiul Testament. Pastorul Aurel Neațu, Președintele Uniunii de Conferințe a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România a fost prezent la eveniment și a transmis un mesaj spiritual și de felicitare, iar predica de final a fost prezentată de Barna Magyarosi, secretarul general al Diviziei Inter-Europene. Programul de dimineață s-a încheiat cu o rugăciune de reconsacrare a profesorilor și a studenților față de Dumnezeu pentru împlinirea misiunii pe care o are Universitatea Adventus.

 

După amiază a fost organizat un concert, începând cu ora 18.00, astfel, gândurile și mesajele de recunoștință către Dumnezeu au fost exprimate cel mai mult prin muzică. Piesele muzicale au fost interpretate de grupurile vocale Adverum, Adagio, Adventus Vocal Grup, Corul Universității Adventus și mai mulți instrumentiști. Cei mai mulți dintre cei care au susținut concertul de după-amiază au slujit prin cântări de laudă și în alte momente din sabat, pentru că aproape toți sunt studenți sau absolvenți ai Universității Adventus.

 

Dar, în ultimul program al Centenarului din campus au fost evocate și anumite experiențe din trecutul recent al Universități prin patru intervenții ale unor absolvenți de la cele patru programe de studii de licență oferite de-a lungul timpului la Universitatea Adventus: Norel Iacob de la Teologie Adventistă Pastorală, primul program înființat la Universitate; Monica Dumitru, Zahiu pe numele ei de absolventă, la programul Teologie-Litere, devenit mai apoi Limba și literatura română – Limba și literatura engleză, al doilea program de studii oferit de universitatea noastră, dar care azi nu mai este în oferta educațională; George Mitroi, absolvent al programului Asistență Socială, al treilea program înființat și Gabriela Fandarac, absolventă a programului de licență Pedagogia Învățământului Primar și Preșcolar, ultimul program în ordinea înființării și cel care se bucură de cel mai mare interes din partea candidaților care optează pentru oferta de studii a campusului. De asemenea, în program au fost prezentate și două videoclipuri cu mesaje din partea a două universități cu care Universitatea Adventus a colaborat în organizarea unor programe de master, Universitatea Andrews din SUA și Montemorelos din Mexic. La final a fost un mesaj devoțional și o rugăciune prezentate de pastorul Marius Munteanu, directorul Departamentului Educație și Capelanie din cadrul Diviziei Inter-Europene.

 

Se spune că cine are în vedere un an seamănă grâul, cine are în vedere 10 ani plantează un copac, iar cine are în vedere 100 de ani educă un popor. Centenarul Universității Adventus pe care îl sărbătorim anul aceasta nu este doar o dovadă vizibilă că pionierii Bisericii Adventiste din România au avut în vedere 100 de ani, ci faptul că ei au crezut în misiunea Bisericii Adventiste de a forma oameni care să slujească și, mai ales, au avut în vedere pregătirea pentru veșnicia lui Dumnezeu, o pregătire care începe de aici, de pe pământ. Prin harul lui Dumnezeu ei au început această misiune, dar noi suntem chemați azi să o continuăm până în zorii veșniciei la „arătarea slavei marelui nostru Dumnezeu şi Mântuitor, Isus Hristos” (Tit 2:13), pe care dorim să-L vedem cât mai repede revenind pe norii cerului.

Cele trei programe din sabat pot fi urmărite la link-urile de mai jos:

Vineri seara
Sâmbătă dimineața
Sâmbătă după-amiază